רמת הגולן: בלאן דה בלאן 2007 ועוד חדשות

פאנלים וולטאיים ליקב או לבית

חדשות טובות מיקבי : אחרי מי יודע כמה זמן, יש בלאן דה בלאן חדש, עם קפיצת שנה מבציר 2005 ל- 2007. בנוסף, יש ירדן אלרום קברנה סוביניון חדש – 2009 ורענון של הר חרמון

אחרי שעשו שינוי בכל מה שקשור בגמלא, והוציאו יינות חדשים וישנים תחת "גמלא השמורה", כדי להיות אטרקטיביים יותר למסעדות וחנויות , באים יקבי רמת הגולן, ועושים את מה שהוא לטעמי אחד מהשינויים הגדולים ביותר שנעשו ביינות ישראליים בשנים האחרונות. כל הפרטים יתפרסמו בקרוב, אבל הנה מה ששמעתי היום:

ירדן הר חרמון – no more ?!

לא! היקב לא זנח את הבלוק באסטר שלו, אלא שהוא מוציא אותו מסדרת 'ירדן'. מהיום – או יותר נכון רשמית מאתמול, יינות הר חרמון יקראו פשוט "חרמון". אל שני היינות יצטרף יין שלישי, והשלישיה תהפוך לסדרה.

חרמון לבן עובר לבקבוק בורגונדי, עם קפסולה שחורה ושפה חלקה, ואילו חרמון אדום יישאר בבקבוק המוכר – אולי ללא השפה המיוחדת (לא ראיתי את הבקבוק האדום, אלא רק את הלבן). היין השלישי שיהיה חלק בסדרה יקרא 'אינדיגו', והוא יהיה בלנד של שיראז (סירה) וקברנה סוביניון. מי שטעם אותו מתאר את היין כ'קל יותר וכיפי'.

מחיר היין האדום לא ישתנה, אבל מחיר היין הלבן יושווה לאדום. בשעתו, היה זה שלום בלאייר שהעלה את מחירו הרשמי של הר חרמון אדום, והציב אותו על 40 ש"ח ויותר. אז נכון שהיינות נמכרו לאחרונה במחירים של 24 – 25 ש"ח לבקבוק (רמי לוי ומבצעי ראש השנה), אבל הוא עדיין גבוה בקטגוריית היינות הבסיסיים.

למה אני כל כך נסער?

טוב: 'נסער' היא אולי מילה גדולה, אבל המהלך בהחלט מרשים. הרעיון הכללי – שהיה דרוש כבר מזמן – לפתור את הפרדוקס ולהוציא את היין הזול של היקב מסדרת ירדן היוקרתית, הוא הרעיון המוביל כאן. היקב לא ויתר לגמרי על התדמית והתווית עדיין נושאת את סמל המנורה של היקב ו'ירדן', וגם הצבעוניות נשארה אותה צבעוניות, אבל עדיין – "הר חרמון אדום" איננו עוד. עכשיו נראה אם היקב יצליח לשכנע את הציבור הישראלי החשדן, שהיין שבבקבוק הוא אותו יין. המהלך בהחלט לא פשוט והרבה יותר נועז בעיני מהמהלך שנעשה בסדרת גמלא.

רמת הגולן: בלאן דה בלאן 2007 ועוד חדשות 1

ירדן בלאן דה בלאן 2007: גם צבעוניות התווית שונתה.

ירדן בלאן דה בלאן 2007

את ה-בלאן דה בלאן 2005 טעמתי בפברואר השנה וגם ממש רק לאחרונה: הוא חי, בועט ועדין מאוד. יש לו נוכחות וגוף, וכרגע, גם עם השקת ה- 2007, הוא עדיין היין העדיף עלי. מה יהיה בעוד שנתיים-שלוש? ה- 2007 יגיע למקום שבו ה- 2005 נמצא עכשיו, ויראה את כל מה שבוודאי מסתתר כרגע מתחת למעטה החמיצות וה'סגירות'.

שונפלד ושות' – וטלי סנדובסקי בראשות ה'ושות' – מייצרים את היין מאז סוף שנות ה- 80. , היינן הראשי הכל-יכול של היקב, הגיע ליקב בדיוק בתקופה שבה עקרו כרמים מאכזבים של שרדונה ממרכז הרמה. בצפון, הוא מספר, המספרים והנתונים של היין הזכירו לו את אלה של השרדונה בצרפת ושמפן, ממנה הגיע ארצה. התוצאה היתה שהוא שכנע את שגב ירבעם, שהיה אז מנכ"ל היקב (כיום ב"פירות בראשית"), לייצר יין מבעבע בשיטה המסורתית: "בהתחלה דיברנו על יישון של שנה על השמרים, אחר כך שנתיים, ואחר כך הדברים נראו כאילו כל שנה משפרת את היין…". התוצאה היא שהיקב מיישן את הבלאן דה בלאן משהו כמו חמש שנים על השמרים – ממש כמו בתי שמפניה טובים.

הדגורז'מנט – סילוק השמרים ובקבוק – נעשה בכל פעם על אצווה מוגדרת מסך כל הייצור של היין (משהו כמו 4000 ארגזים, בסך הכל). היין מושהה לפחות חודש אחרי התהליך, ולא יותר מאשר שישה חודשים, לפני שהוא מגיע לשוק. הרעיון הוא לשמור על החיוניות שלו, על הפירותיות הטובה והאופי הרענן של הבלאן דה בלאן. התוצאה היא – הפעם, עם הבלאן דה בלאן 2007 – של יין רענן, בעל חמיצות גבוהה וארומות פירותיות-פרחוניות. אפשר בנקל להרגיש טעמי הדרים ביין, אבל יש בו גם מעט שמריות – לא הרבה. הפה מעט חד, והבעבוע אולי טיפה אגרסיבי כעת. יש לתת ליין עוד זמן בבקבוק ורצוי מאוד לשתות אותו בכוסות יין לבן או שמפניה מודרניות, ולאו דווקא בכוסות פלוט. מה שעוד מעניין? טיפה שוקולדיות באפטר טייסט המאוחר.

מחיר? 135 ש"ח לצרכן. הבלאן דה בלאן בציר 2004, אגב, עלה 95 ש"ח. מדהים…

עוד מילה שיווקית: עם העברת הגמלא ברוט ל'גמלא השמורה', הוציאו רמת הגולן את עצמם ממשחק המבעבעים על מדפי הסופרמרקטים. בזמנו, הם ייצרו את הגמלא ברוט כסוג של תשובה לברוט של היקב ההוא, וזנחו את הירדן ברוט, שיוצר על בסיס של שנתיים על השמרים. זאת נקודה מעניינת ודי מובנת: האם היקב הרים ידיים בתחרות מול הקוות הזולות וה'סלקטדים' למיניהם? נראה לי שאפקט הברוט ההוא דעך, ומישהו יודע שהוא יכול בהחלט לשחק בליגה אחרת, ושום דבר לא יקרה לו.

ירדן קברנה סוביניון אל-רום 2009

יתפרסם בתוך יום-יומיים. זהו יין טוב, ללא ספק, אבל גם כאן, יש המלצה למשהו "על הדרך".

שגיא קופר
פורסם בקטגוריה יין, תהיות שונות, עם התגים , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

4 Responses to רמת הגולן: בלאן דה בלאן 2007 ועוד חדשות

  1. פינגבאק: טעימת יין: פסח, מצה ומרור | יין בירה ואלכוהול - שגיא קופר: המרקקה היומית - The Daily Spittoon by Sagi Cooper

כתיבת תגובה

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.