קורונה, הרגלי צריכה ויין טבעי

פאנלים וולטאיים ליקב או לבית

האם משבר הקורונה יביא לשינוי בהרגלי צריכת היין שלנו, מעבר לקניות ברשת? אני חושב שכן – ולא מעט. שלבו את הרעיון של “לדעת מה אני מכניס לפה” עם דור צעיר ואולי לוחמני יותר, ותקבלו יין שונה לגמרי

הרבה מאוד מאמרים שהתפרסמו בסוף השנה בעיתונות הכללית והכלכלית עסקו לא רק בעניינים פוליטיים. הרבה כותבים ניסו לסכם את השנה הזו מבחינת ההשפעה שהייתה ועוד תהיה לווירוס קורונה על הרגלי החיים שלנו ועל הרגלי הצריכה.

אחד הדברים שהכי שיעשעו אותי היה המאמר הזה ב- nature.com, שבו עסק המחבר בין השאר בהמלצות על יין ומשקאות (רמז – EFES) לארוחת הכריסמס. אפילו לשם הגיעה מהפכת הצריכה האישית, השנה.

מקפידים על צרכנות מקומית

קונים קרוב (מחקר ה EU)

אחד הדברים שמגלים במחקרים שונים שנעשים לגבי מזון, הוא הרעיון של צריכת יותר ויותר חומרי גלם מאשר ‘אוכל נוחות’ וארוחות מוכנות.

אם אני לוקח את ה- COVID-19 STUDY: EUROPEAN FOOD BEHAVIOUR, שהתפרסם לא מזמן, אפשר לראות שבהרבה ממדינות אירופה יש ירידה משמעותית בצריכת מזון מוכן ואוכל נוחות.

עם 46% ירידה בצריכה, יוון, שקרובה אלינו, מובילה את המגמה הזו, שמשקפת חזרה למקורות, בישול ביתי ושימוש בחומרי גלם (רואים את זה גם במדינות אחרות באגן הים התיכון). ברומניה דווקא עלתה צריכת מזון נוחות, כך שלא תמיד הכיס הוא הגורם המשפיע.

אנשים צורכים יותר מקומי ויותר “בריא”: יש עליה בצמחונות וטבעונות, יש צריכה מוגברת של פירות, ירקות וקטניות, ובעוד שכן, אוכלים יותר עוף, אזי בצריכת בשר (אדום או לבן) יש עליה קטנה מאוד, בממוצע. ואחרי עדנה מסוימת לפלסטיק בגלל כלים חד פעמיים, יש עליה חדה במודעות לנושא האריזות ואיכות הסביבה ואלה דברים שאיתנו כדי להישאר.

מה כל זה אומר על עולם היין?

הרבה מאוד אירופאים אומרים שהם ימשיכו לצרוך מוצרים מקומיים: 87% מהנשאלים במחקר שציטטתי למעלה. זה הרבה מאוד, גם אם לוקחים בחשבון ש”אנשים אומרים” כי זה בון טון או סתם כי הם רוצים להרגיש טוב עם עצמם. כ- 29% אמרו שהם יקפידו יותר על מוצרים שאין בהם חומרים משמרים ותוספים, ורבים מדברים על איכות הסביבה וכו’.

שני הדברים האלה בלבד כבר אומרים משהו על תעשיית היין: מאוד יכול להיות שהצרכן העתידי ירצה מוצר שהוא יכול לדעת בוודאות מאין הוא הגיע, מי בדיוק עשה אותו ומאילו ענבים, ולא פחות חשוב: מה היה תהליך הייצור, מה הוא כלל ובאילו תוספים השתמשו בו.

וכאשר אנחנו חושבים על הנקודה האחרונה, אנחנו מדברים אולי על יותר תשומת לב ועניין בייצור יין ‘טבעי’, וכזה שאין בו תוספים והוא נעשה במינימום התערבות; באופן פרדוקסלי אולי, משבר הקורונה יכול להיות דרייבר רציני לכל תעשיית היין הטבעי.

פחות חומרים משמרים

פחות חומרים משמרים (מחקר ה- EU)

אני אומר “פרדוקסלי”, כי חלק גדול ממה שכן מוסיפים ליין הם תוספים וחומרים שכל ייעודם הוא הגברת היציבות שלו, שמירה על הניקיון שלו ובטיחות מזון (כי זה מה שיצרנים גדולים רוצים). הוצאה של כל אלה לא יביאו אותנו ליינות בטוחים וטובים יותר, אבל זה כבר דיון שעשיתי ביני לבין עצמי במאמר אחר. בכל מקרה, אני כן חושב שהווירוס יגרום ליותר אנשים לחפש יינות טבעיים, ברי קיימא ובכלל לא משנה אם הדרישה תבוא מכיוון השוק, במקרה הזה, או שהיצרנים יהיו אלה שיחדדו את הדברים וידחפו לכיוון הזה.

כן – בעניין הזה לפחות – ליצרנים יש הזדמנות לעשות משהו טוב, שגם ישרת אותם.

פחות עץ – יותר מקור

יהיה ביקוש לייננות “ברורה” יותר. אני חושב שהרעיון של יינות קלים ונגישים, נעימים יותר לשתיה ופחות אלכוהוליים הוא נכון. הדברים האלה יבואו אולי על חשבון הפוזה שבשתיית יינות בומבסטיים וגדולים, עם תוויות יקרות ומפונפנות, שדופקות את הסביבה.פחות עץ – בוודאי חדש – ויותר פרֶש.

אנשים לא יתביישו לשתות יין מבעבע ממקומות שאינם שמפן, ויעשו את זה גם לעיתים קרובות יותר (בעניין הזה היינו חלוצים, עם טרפת הקווה של העשור הקודם). ישתו יותר רוזה – עוד יותר רוזה – ובבקבוקים מעוצבים ובאריזות מקוריות יותר והמקור של היין – מקור הענבים – יהיה חשוב הרבה יותר לצרכן של אחרי הקורונה. יותר אנשים ירצו לבקר במקומות מהם היין שלהם מגיע (תשאלו את טוליפ, סוסון ים ואחרים, כמה אנשים מגיעים אליהם בסופ”שים) ובוודאי שהם ירצו לקנות עד כמה שאפשר יותר ויותר ישיר.

בשנתיים – שלוש האחרונות ייננים רבים מקדימים את הבציר כדי למתן את האלכוהול. זה יוצר יינות קלים וחומציים יותר, אפילו חיוורים יותר ממה שהתרגלנו אליו בישראל. לצד הרבה יינות שסובלים מחוסר איזון, יינות רבים נעימים ונגישים יותר – כבר אלה של בציר 2018. מבחינה זו, זה לא רק הקורונה, אלא עייפות הפאלט, וההבנה שיין טוב לא חייב להיות ‘יין של תחרויות’, ושגם יין כזה אפשר לאחסן ולשמור במרתף, אם רוצים.

הקורונה רק חיזקה את המגמה הזו, אם נרצה.

שגיא קופר
פורסם בקטגוריה יין. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.