טפרברג חוגגים 150 שנים עם השגחה אלוהית

פאנלים וולטאיים ליקב או לבית

אין הרבה יקבים שיכולים להציג היסטוריה ארוכה כל כך, כמו יקב טפרברג. ואמנם, בני המשפחה חוגגים השנה יובל 150 שנים ומנצלים את ההזדמנות להציג גם יין חדש: פרווידנס – או ‘טפרברג פרובידנס’

היקבים הוותיקים בישראל הם אלה שמכונים עדיין – למרות שמעשית אין מהם יותר – “היקבים הירושלמיים”. אלה יקבים שבמשך שנים היו ללעג ולשנינה, בעיקר בגלל ההתמקדות שלהם ביינות קידוש, תירוש ומוצרים זולים.

הבדיחה אפילו סיפרה על אותו אב משפחה שמגלה ליורשו, על ערש דווי, שיין אפשר לעשות גם מענבים. זו הייתה אולי בדיחה, אבל היה בה לא מעט מהאמת: ערבוב של סוכר ביין, שימוש בענבי מאכל ומיהול במים, היו (ויש אומרים – נשארו) פרקטיס לא נדיר בתעשייה הזו.

אני חושב שהיסטורית, את המהפכה בשוק הזה חולל במידה רבה מוטי טפרברג. הוא השקיע את כל מרצו וכספו על כניסה לשוק היינות השולחניים, כאשר יצר את מותג “טפרברג 1870”. בהדרגה החליף שם המשפחה את השם “אפרת” (שהיום מוקדש ליינות זולים במיוחד וכמה מוצרי שוק חרדי) וטפרברג הפך מודל חיקוי ליקבים האחרים. זה לא שהוא לא עשה טעויות – ולא מעט – אבל מי שלא עושה, נשאר לכתוב על יין.

כיום יש לטפרברג צוות של שלושה ייננים – שיקי ראוכברגר הוותיק, אוליבייה פרתי ה(מאוד)פרונטלי, ודניאל פרידנברג, שעדיין לא החלטתי איך לתייג אותו. אם הם חוללו את מהפכת האיכות ביקב, הרי שרועי הראל – מנהל השיווק – הוא האיש שחולל את מהפכת התדמית השיווקית של היקב.

היין הבא (פרובידנס) מוצג כאן כיין חדש, אבל הוא מוכר כבר משוקי חו”ל: בציר 2013 – בלנד שונה של מה שהוצג בתל אביב – היה של ארבע חביות, ונמכר בארה”ב במחיר של 90$ בערך. ‘טפרברג’ עשו את זה כבר בעבר, עם מותג טפרברג 1870 שהיה מיועד לחו”ל.  ככלל, היקב ימשיך לייצר את היין, כאשר בציר 2017 כבר בבקבוקים.

טפרברג פרובידנס Teperberg Providence 2016

פרווידנס* הוא שמו של היין החדש שטפרברג מוציאים. “יין דגל” במחיר של 250 ש”ח (מקביל למחירי יינות גבוהים אחרים של היקב), שהוא בלנד אדום מבוסס קברנה סוביניון ופטי ורדו עם אחוזים בודדים של סירה.

כרמים נבחרים, השריות קרות וארוכות ובסופו של דבר בחירה של כ- 15 חביות (בסך הכול) עץ צרפתי חדש, לייצור כ- 4,500 בקבוקים מהיין. שיקי ראוכברגר, ששיבח מאוד את תרבות הניהול והייצור ביקב, אמר שכאן לא היה ייצור יין מכוון ליין-דגל, אלא בחירה בחומרים הטובים ביותר. מעין “עשייה שבדיעבד” מיין בסיס שממילא כבר היה הטוב ביותר.

בסך הכול שהה היין בחביות כשנה וחצי. זה עץ חדש, חביות קטנות ובכל זאת, הפרווידנס 2016 הוא יין מאוזן מאוד מבחינת הפרי והשימוש בעץ.

רואים שיש ונעשה כאן שימוש בחומר גלם מצוין, שיכול ‘לסחוב’ את העץ, והתוצאה היא יין בעל גוף בינוני, אופייני כמעט בטקסטורה שלו לפטי ורדו (42% מהבלנד). הטאנינים טובים והחומציות נעימה וטובה מאוד. כרגע זה אולי לא היין המורכב ביותר של היקב שתמצאו, אבל הוא בתחילת דרכו.

מה שאותי מאוד משמח כאן הוא שלמרות הכינוי “יין דגל”, אין כאן פצצת פרי בשלה ששמו בבקבוק עם תווית עטורת זהב. חיפשתי את חבק המתכת, כמו זה שיש ב’פטי ורדו’ של היקב, ולא מצאתי, וזה כבר לטובה.  הפרווידנס 2016 הוא יין נעים מאוד, מאופק בשלב זה. האף כהה, עם הרבה דובדבנים שחורים, קאסיס ומעט קפה והוא אולי טיפה אלכוהולי. ליין יש בהחלט פוטנציאל השתבחות. (91) 2022 – 2028.

*פרובידנס – לפי כללי האקדמיה יש לכתוב “פרווידנס”.

שגיא קופר
פורסם בקטגוריה טעימות, יין, יין. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.