7 יינות לאורטל המתחדש

פאנלים וולטאיים ליקב או לבית

נעמה סורקין קבלה לידיה את הייננות של יקב אורטל לפני כשלוש שנים. היא עשתה בו שינויים לא מעטים ולא בהדרגה. איך היינות?

יקב אורטל, שהוקם בשנת 2009 על ידי חבר הקיבוץ אילן זעפרני, היה ובינתיים גם נשאר, אחד מיקבי הבוטיק שנחבאים אל הכלים, ושלא בטובתם. במהלך השנים היו יינות יותר ופחות טובים, אבל הרמה, במיוחד תחת שרביטו של איתי להט כיועץ, הייתה טובה. במחירים הבסיסיים – 85 ש"ח – 100 ש"ח – לא היו בשוק הרבה יינות טובים יותר מאלה של אורטל.

ליוויתי וסיקרתי את היקב לא מעט במהלך השנים, וטעמתי את היינות לעיתים די קרובות; בפאנלים שונים ואירועי יין, בוודאי. אני חושב שהרשימה הראשונה התפרסמה ב- 2013, והסקירה הארוכה האחרונה הייתה ב- 2016.

יקב אורטל: הרקע עד כה

היו בעיני כמה בעיות שמנעו מהיקב הזה להצליח. הראשונה, וכמעט בלתי נמנעת, הייתה ונשארה התוויות של היין. הן שונו במקצת עכשיו, אבל עדיין לא משדרות מודרניות ואפילו נראות כמו הרבה דברים אחרים.  הבעיה השנייה של היקב היא הניהול: אני לא יודע אם הוא משתנה עכשיו או לא, אבל סיפורי תככים והשמצות שהיו סביב 'אורטל' בשנים שהוא קיים בוודאי לא הוסיפו למותג.

אולי זה אופייני ליקבים קיבוציים, אולי לא, אבל יש יקבים שפשוט לא מצליחים לעשות את זה, ומבחוץ זה נראה כאילו זה רק אגו. איפשהו ב- 2017 עזב זעפרני את היקב בטריקת דלת, ישרקו – המשווקת של היקב – התנדנדה בגישה שלה כלפי הנעשה בו וגם עכשיו לא ברור מה יקרה. העובדה היא שהיום נמכרים ברשת טיב טעם יינות אורטל מבצירים מסוימים במחירים שאני יכול להגדיר אותם רק כ'נפלאים לצרכן'. ה'תל שיפון', למשל, נמכר ב- 55 ש"ח לבקבוק, אם קונים שניים ומחיר געש, היין הגבוה של היקב, הוא פחות מ- 85 ש"ח. מגוחך.

אז האם הדברים האלה יישתנו? אני באמת רוצה לקוות שכן. בינתיים, ברמת המוצר לפחות יש יינות בהחלט ראויים, כיוונים מצוינים והכול, אבל השיווק נראה מחריד. זה מתחיל מהתווית, עובר בהעדר אתר אינטרנט ראוי עם מידע לצרכן ומסתיים בהשקת יין שהייתה סוג של בלגן לא מסודר ומלחמה על כל דוגמה. יכול להיות שאפשר למכור 30,000 בקבוקים גם בלי תווית, אתר או הטעמה בסביבה מסודרת, אבל יכול להיות שלא.

יקב אורטל: היינות החדשים

הכיוון הוא של יינות אורטל היה תמיד נגיש. פירותי, אבל לא כבד או עמוס בעץ. עכשיו הם ברובם חדים עוד יותר, ממוקדים ורעננים, וכאלה שקל מאוד להתחבר אליהם.  יש כאן יינות שמיועדים לשתיה עכשיו או בשנה הבאה, לצד יין אחד או שניים שהייתי משכיב ומיישן. המחירים נשארו באותו טווח – 80 – 150 ש"ח לערך, ומספקים תמורה טובה.

אורטל סוביניון בלאן 2018
אף טוב, עדין, פה חומצי ורענן. מעט שבמעט עץ. יש ליין סיומת ארוכה וטובה. אני הייתי שומר עוד שנה. (89)

אורטל סוביניון בלאן 2019
היין יבוקבק בחודשיים הקרובים. הוא מאוד יבש, מאוד מהודק וחומצי ורזה להפליא. מרגישים כאן טינט ירקרק באף, על רקע אשכולית אופייני לזן. (91)

אורטל רוזה 2019
אף עדין מאוד, סגור. פה קל, קצת תותי. בסך הכול זהו רוזה עדין ונעים מאוד. לשתות קר. (87)

אורטל אדום 2017
בלנד שרובו קברנה סוביניון (60%), מרלו וסירה. האף טוב: אנימאלי ו'דמי' (bloody) ממש. הפה מצוין. מעט אנימלי – וממשיך יפה את האף – טאני ובעל חומציות טובה. הוא מתובל בסיומת ועושה רושם נפלא כיין לשתייה עכשיו. לקרר מעט (89)

אורטל אדום 2018
טרום בקבוק. מכיל קברנה סוביניון וסירה בלבד (40-60 לערך). הפה טוב מאוד וממשיך בצורה מרשימה את הקו של 2017. יש כאן תוספת של פרי שחור-אדום, טוב והכול על רקע של טאנינים טובים. למרות ייעודו כיין צעיר, זהו יין מתובל ויפה, שהייתי שומר עוד זמן ולא ממהר לשתות. (90+)

אורטל קברנה פרנק 2017
שנה בעץ משומש. אף יחסית סגור, מעט (מעט!) ירקרק. פה טאני כבר מהמתקפה, חלק וארוך, פרחוני ומתובל. ליין יש סיומת ארוכה וטובה ונוכחות יפה. מעט מרירות בסיומת תקשה קצת אולי. (90)  המחיר הוא 110 ש"ח – בהחלט מזמין.

אורטל געש 2017
מכיל 85% קברנה סוביניון, 13% סירה, 2% קברנה פרנק. האף מאוד סגור, גם אחרי זמן ארוך מאוד בדקנטר. הפה על הצד המרשים: מרוכז יחסית וכבד, עם 'עובי' יפה. זהו היין הגבוה של היקב, והוא אכן שונה מכול היינות האחרים. מחיר לצרכן – 150 ש"ח (91/92). 2022-2027.

השורה התחתונה שלי היא שהיינות טובים. חלק אפילו יותר מזה. מה שמאוד חשוב וקורה כאן, הוא שלכל תווית של יין יש הצדקה מבחינת מוצר. כל יין שונה מרעהו ויש משהו לכל אחד ולכל עת.

בנוסף, אחרי שתיקה די ארוכה, נעמה סורקין מזכירה למי ששכח, שהיא ייננית מצוינת. היא עושה כאן דברים שונים ממה שעשתה בדלתון, אולי אנטי-תזה לייננות של אז. גם שם היו יינות טובים (ויש עדיין) אבל כאן היא עושה דברים שלה. כל כך שלה, עד שהיא משאירה את השם 'אורטל' ברקע, אולי בתור סוג של במה. ואולי זה מה שיביא ליקב את הישועה.

שגיא קופר
פורסם בקטגוריה טעימות, יין, יין. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.