Flextank: מכלי פולימר להחלפת חביות

פאנלים וולטאיים ליקב או לבית

הרבה פטנטים כבר הוצגו, שאמורים להחליף חביות ליישון יין: מכלי נירוסטה עם staves בתוכם, מכלים עם פעפוע של חמצן – מיקרואקסיגנציה – ועוד ועוד. עכשיו מגיעה לארץ שיטת ה- Flextank: מכלים פלסטיים בעל חדירות ידועה לחמצן

במהלך התיישנות יין, קורים ומתרחשים בו תהליכים שונים, שמשנים את אופיו. כולנו שמענו כבר על הטאנינים ש'מתרככים', על הצובענים שעוברים שינויים ועל החומצה הטרטרית ששוקעת ויוצאת מתוך היין, בעיקר בטמפרטורות נמוכות. חביות האלון לסוגיו הוכחו כבר ככלי קיבול מתאימים ביותר ליישון יין והתבגרות שלו, ולצד אלה נעשים גם נסיונות במכלים אחרים.

באופן גס, אפשר לחלק את תפקיד החבית לשניים: אחד – הענקת טעמים ליין. שני – 'ריכוך' שלו.

הענקת טעמים ליין נעשית למעשה מהאלון שמשמש לייצור החבית. הוא יכול להיות קלוי יותר או פחות, חלק או 'מסורק' וכד'. החלק השני – "ריכוך" היין, הוא פונקציה של כמות החמצן שחודר לחבית וזו תלויה במגוון ובמבחר של גורמים: צפיפות העץ והסוג שלו, גיל החבית ועוד.

אם חושבים להחליף את החבית במשהו "מלאכותי" – פלסטיק או מתכת – צריך לחשוב על מה שייתן ליין טעמים (ואז משתמשים בטאנינים/שבבים/staves) ומה יחולל את אותם תהליכים שתלויים בחמצן, בחיקוי של אותה מידת חדירות שיש לעץ.

Flextank: מכלי פולימר להחלפת חביות 1

סוגי המכלים השונים שמציעה Flextank

חברה אוסטרלית בשם Flextank International תציג בקרוב גם בישראל קונספט חדש של מכלי פלסטיק בעל חדירות מוגדרת וידועה לחמצן. הפולימר ממנו מורכבים המכלים הוא בעל תכונות שונות מאלה של פלסטיק רגיל לתעשיית המזון, בעיקר בכך שמידת החדירות שלו לחמצן ידועה ומתאימה לענף היין.

המכלים – מקוביות בנפח של 2,100 ו- 1,000 ליטר, ועד גלילים בנפח של 300 ליטר – מציגים כמה וכמה יתרונות על פני חביות עץ. בינהם אפשר למנות את נושא העלויות – שליש מאלה של חביות, אורך חיים – 20 שנה ויותר ואפילו אפשרות ונוחות הניקוי: מכלי הפלסטיק ניתנים לניקוי בקיטור. הם אינם סופגים או אפילו סופחים צובענים ולכן ניתן להשתמש בהם במגוון סוגי יינות.

היצרן מציע מכלים בארבע דרגות של חדירות לחמצן. דרגת הביניים דומה לזאת של חביות מסיבוב שני או שלישי, שהן רוב החביות בהן משתמשים ביקבים, בעוד שדרגת החדירות הגבוהה ביותר (30% יותר מדרגת הביניים) מומלצת ליינות אדומים "רכים וקטיפתיים".  את נושא הטעמים השונים של העץ מציעים אנשי פלקסטנק לחקות על ידי staves מסוגים שונים. את התכונות שלהם אפשר לראות בטבלה:

שימוש ב- staves מנורמל לפי סוגי חביות

שימוש ב- staves מנורמל לפי סוגי חביות

באמצע מאי אמור להגיע לישראל נציג החברה. יתקיימו כאן שתי פרזנצטיות. אחת במרתף 'דרך היין' בחשמונאים בתל אביב, והשניה ביקב רמות נפתלי. אפשר לקבל פרטים נוספים ולהרשם לאירועי הטעימות אצל יותם שרון, מי שמנהל את המוצר בישראל (yotamshrn@gmail.com).

 

 

שגיא קופר
פורסם בקטגוריה יין, עם התגים . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.