פילזנר אורקוול 1 ליטר, 170 שנה

פאנלים וולטאיים ליקב או לבית

"האנשים הטובים של פילזן לא היו מרוצים מאיכות הבירה שלהם, מטעמיה ובעיקר מאורך החיים שלה." כך מתחיל החלק המודרני בסיפור של אחת ממבשלות הבירה האיקוניות של אירופה. מותג הבירה Pilsner Urquell חגג השנה 170 לבקבוק הראשון

…והוא חגג את היומולדת הזה בהופעה רצינית ו'ספקטאקל' אורקולי בעיר פילזן, וגם עם בקבוק 1 ליטר מיוחד, בעל פקק פליפטופ וצורה שמזכירה את צורת הבקבוק המקורית.

 יוזף גרול (מאתר התיירות של וילסהופן)

יוזף גרול (מאתר התיירות של וילסהופן)

אין כל כך מה לכתוב על הבירה שבבקבוק: תכולתו זהה לפילזנר הרגילה – בניגוד לפרסומים במקומות שונים במרשתת הישראלית, רק כמה חביות שהגיעו ארצה, היו של בירה שלא עברה תהליך הצללה סופי. זה לא עושה את האורקל פחות טובה, נהפוכו. על סיר גדול של צ'ולנט של שבת, הבירה הזאת נחטפה ורק הבקבוק היפה והמרוקן, נותר לספר את הסיפור.

מה שקרה באותה שנה, 1842, התחיל זמן מה קודם. בגלל אותו חוסר שביעות רצון, החליטו שועי פילזן לבנות מבשלה חדשה לגמרי, ולמצוא מבשלן בירה גרמני, מבוואריה, שיתקין את המתכון לבירה שלהם, וייצר אותה במקום.

האיש שנבחר היה אחד, יוזף גרול (Groll) שהיה אכן מבשלן בווארי, בנו של מבשלן מעיירה בשם Vilshofen. גרול כבר ערך קודם לבואו לצ'כיה נסיונות מנסיונות שונים בשמרים בתסיסה תחתית; שמרי לאגר. השמרים האלה, בתוספת המים הרכים במיוחד של פלזן, אפשרו לו להשתמש בלתת בהיר יחסית ובכישות מקומי. תהליך התסיסה וההתבגרות הקרים יחסית אפשרו לקבל בירה צלולה ומבריקה, באיכות טובה. הבירה נמזגה לראשונה ב- 5 באוקטובר, 1842.

גרול עזב את צ'כיה ב- 1845, אחרי שהחוזה שלו לא חודש על ידי 'מבשלת האזרחים', וחזר למבשלה המשפחתית. זו, אגב, לא שרדה, אבל מבשלנים בוואריים המשיכו לנהל את המבשלה הצ'כית דם סוף המאה ה- 19. כיום שייך המותג פילזנר אורקל לסאב מילר, שמייצרת אותה בצ'כיה, אבל גם במדינות ובמקומות אחרים בעולם.

בקבוק ה- 1 ליטר המיוחד לא הגיע למכירה ארצה, אלא שימש לקידום מכירות ולהפצה לעיתונאים. לכבוד 170 שנה למותג, החלטתי להשאיר אתכם עם גלריית תמונות מארכיונה של סאב מילר, במקום לטחון עוד מילים. לחיים!

שגיא קופר
פורסם בקטגוריה בירה, ידיעות בירה, עם התגים . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.