יקב כישור: מריזלינג ועד 'סופר סוואנט'

היינות של יקב כישור נראים כאילו היקב כבר כאן מעבר לעשר השנים שמייצרים בו יין. היקב, שהתחיל בדיר, ממוקם היום במכלול מבנים יפה, עם הציוד הטוב ביותר וכרמים משלו – כולם ממש בסביבתו

באתר של איתי להט, היינן היועץ של יקב כישור, כתוב כך:

"תוצרת הכפר כישורית תהיה מעולה או לא תיוצר בכלל. הלול, הדיר, המגבנה, גן הירקות האורגני, המאפייה, כך חייבים להיות גם הכרם והיקב, הובהר לי עת גוייסתי לפרוייקט, בתחילת דרכו."

נראה לי שאנשי היקב עמדו במשימה.

'כישורית' הוא מעין כפר-קיבוץ ששוכן בשכנות של ממש לדיר אל אסד, כמה דקות נסיעה מירכא וכרמיאל. זהו כפר שמיועד לבעלי צרכים מיוחדים, שעובדים בו בעיקר בתחומים חקלאיים שונים: גן ירק אורגני גדול, מטעים שונים של קיווי ופירות אחרים, מאפיה, דיר עיזים גדול, מחלבה ולול, כרם ויקב.

תורם אנגלי נדיב תרם את הכרם והיקב לכפר כישורית לפני כעשר שנים, כדי שלחברי הכפר יהיה מקום עבודה שיהיה גם תיירותי באופיו. סביב הכפר נטעו כ- 100 דונם של כרמים, שיש בהם היום מגוון זנים יפה: מזנים בינלאומיים שונים ועד זני רון ואפילו ריזלינג. למרבה הצער, את הכרמים הראשונים נטעו בשנת 2007 – שנת הווירוסים האיומה; חלק מהם כבר עברו שינטוע.

מה שכן יפה הוא, שחלק לא מבוטל מהגפנים נטוע כ- bush vines, כלומר נטיעה שהיא בעיקרה נטיעה נמוכה יותר, ללא הדליה של הגפן. ברוב המקומות – ובמיוחד בדרום אפריקה; המקום ממנו מגיע ריצ'ארד דייויס, היזם של כישור והכוח המניע שלו. יחד עם מנהל השיווק והמכירות של היקב, יאיר אונא, מנהל היום דייויס יקב שראוי לכל מחמאה. גם מהבחינה התיירותית, 'כישור' נראה מצוין ושווה בהחלט לבקר בו – ימים א-ה וימי ו, בלבד.

איך היין?

ככלל, היין טוב מאוד עד מצוין. הסגנון מאופק למדי, ליינות יש מורכבות טובה וחומציות מצויינת והמחירים שלהם שפויים: 70 – 80 ש"ח ליינות שנותנים תמורה טובה מאוד, לצד יינות יקרים יותר, שעדיין עומדים בקריטריון הזה.

חלק מהיינות עדיין בתהליכי ייצוב, אבל כבר משקפים לדעתי מוצר מוגמר.

כישור, יינות לבנים

כרם כישור לבן 2016
סוביניון בלאן עם 15% ויונייה, שככל הנראה יוחלף בריזלינג בבציר 2017: הויוניה מעט בולט, עם כל הטרופיזם שלו, אבל לא מצליח להחביא את הגוונים הירקרקים הנעימים של הסוביניון בלאן. הפה חלק במתקפה, ויחסית מלא. טיפה מתובל. לא מאוד מורכב, אבל מהנה ובהחלט טוב (87).

ריזלינג 2017
(בתהליך ייצוב)  מאוד פרחוני, חומציות טובה מאוד על רקע של גוף די מלא. יבש ומתובל אבל טיפה קצר בסיומת.

ויונייה 2017
(צפוי להיכנס לבקבוקים במארס 2018) האף מקסים – לא מעיק או כבד, פשוט 'יפה'. הפה מלא וטוב, מתובל ומאוד יבש. היין מוציא קצת ריחות וטעמי תפוזים, דבש, ואז מעט שוקולד או קליה. (טנטטיבי – 90+).

סוביניון בלאן 2017
(לפני ייצוב) האף נעים מאוד, קל ו'מרחף' ממש. יותר על הצד ההדרי של מאפייני הזן ופחות על הצד האספרגוסי, למרות שיש בו קצת ירקרקות. פה יבש, חומציות וסיומת טובות. (טנטטיבי 89/90).

רוזה 2017
60% גרנאש והשאר קברנה פרנק. (בייצוב) מפולפל ובעל חומציות טובה מאוד – רעננה. הפה מעניין, קצת מלא, ויש בו שמץ של משהו שנשאר על השפתיים ולא בדיוק הצלחתי לשים עליו את היד. (90).

ריזלינג חצי מתוק 2017
מכיל 25 גרם סוכר בליטר, פחות מאשר יינות מבצירים קודמים. מאוד-מאוד מאוזן ומאוד-מאוד פלינטי. אהבתי את היין, שמגיע מגפנים ותיקות יחסית.

ריזלינג חצי מתוק 2016
מעולה. פטרוליות, מינרליות מאוד יפה וכל זה לצד טעמי תפוזים ועלי ליים. הפה מקסים ומאוזן להפליא. לשמור. (93).

ריזלינג 2012
(יין ארכיון שנותרו ממנו בקבוקים ספורים ולא מוצע למכירה) פיתח מינרליות מצוינת. הפה חלק ומלא – לא ארוך, אבל בדיוק בזמן ובמקום. הסיומת יבשה ורעננה. בהחלט מרשים. (93).

כישור, יינות אדומים

GSM 2015
ארומתי, מאוד פרחוני, עם פרי סגול צעיר; פטל, דובדבנים. הפה חלק וחומציות סבירה. סיומת מעט קצרה, מה שפוגם ביין. (86).

GSM 2016
סיפור אחר, טוב הרבה יותר: תחושה ראשונה של יותר עץ, אבל עדיין מאוזן ו'נקי'. טאנינים טובים, פירות יער בולטים, דובדבנים, וטיפה ירוק. (89).

כישור סירה 2015
טאני, בשרני, עם רעננות. בפה אפר ופלפל שחור. חלק. בהחלט יין מאוזן וטוב. (87).

כישור סירה 2016
אף ארומתי ומאוד meaty. הפה חלק מאוד במתקפה, אלגנטי וטאני בעת ובעונה אחת. חומציות גבוהה. היין הזה הוא ממש עולם אחר מה- 15. זהו יין עם פוטנציאל התבגרות והתיישנות טוב ועושה כבוד לזן, שעובר בארץ כל כך הרבה  abuse מתוק. (90+).

כרם כישור 2014
קברנה פרנק, מרלו, פטי ורדו וסירה בכמות מזערית. באף ארומות ירוקות טובות של קברנה פרנק, ולא של קברנה סוביניון לא בשל. הפה חלק ואלגנטי ומרגיש "קברנה פרנק". טאנינים קלים וקצת מינרלי-מלוח בסיומת. אולי אותו משהו מהרוזה. תמורה מצוינת. (89).

סוואנט אדום 2014
80% קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו וקצת יותר משנה בעץ. חובבי הוויסקי יאהבו את היין הזה מאוד: לא בגלל שהוא כבד, אלא בגלל נימות העץ שיש לו, שמזכירות מאוד עץ מבוגר וישן יותר. הפה חלק, הטאנינים עזים ממש והמכלול כולו מתובל ויפה. (90). לשמור.

סוואנט אדום 2015
אף ירוק, אבל טוב – מזכיר קצת עשבי תיבול. הפה חלק ומאוד יפה במתקפה, לא ריבתי, טאני ויחסית רענן. (89).

סוואנט אדום 2016
טאנינים מאוד צעירים, הפה קצת מלא יותר מזה של 2015, בשרני ועם חומציות מאוד טובה ששומרת על האלגנטיות של היין. (טנטטיבי 91-92)

"סופר סוואנט" 2016
ליין הזה אין עדיין שם, אבל מדובר בבלנד שהיקב רוצה להוציא כיין גבוה יותר. בלנד של 60% קברנה סוביניון ו- 40% סירה. האף מאוד בשרני, ממש אדום ו'דמי'. החומציות גבוהה והטאנינים עוטפים את הכול במעטפת טובה. סיומת בעלת מליחות, שסוגרת יין אלגנטי, שנתון במעטפת-עץ טובה, אם גם קצת דומיננטית בשלב הזה. (טנטטיבי 93-94).

(צילומי בקבוקים: סטודיו Lilyz)

 

Share
שגיא קופר
פורסם בקטגוריה טעימות, יין, יין. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה