יין או לא יין איטלקי? בן 4000 או יותר?

אלוהים אדירים, כמה שטויות אפשר לכתוב בידיעה אחת קצרה. כמה אי אפשר לתרגם כמו שצריך קומוניקט פשוט?  ynet מוכיחים שהם יודעים לעשות את זה בצורה הטובה ביותר

כותרת מרעישה בווינט:
מיושן יותר מ-4,000 שנה: נמצא היין האיטלקי העתיק בעולם

חוקרים גילו חבית אחסון לשיכר המתוארכת למילניום הרביעי לפני הספירה ומשויכת ככל הנראה לתקופה הכלקוליתית. צוותי המחקר בוחנים כעת את השאלה – האם מדובר ביין אדום או לבן?

ynet

אז מה באמת קורה שם?

  • לא נמצא יין, אלא משקעים של חומר שעשוי להיות יין.
  • שיכר ענבים? ממתי יין הוא 'שיכר'?
  • לא משקעים בני 4000 שנה, אלא 'ויותר', רק הרבה 'יותר': 5500 – 6500 שנים
  • צריכת יין החלה באזור איטליה בסביבות 1100 – 1300 לפני הספירה, כלומר לפני כ- 3000 שנים (ולא לפני 1300 שנים, כמו שכתוב בכתבה).
  • משקעי יין יבש אי אפשר לשאוב. הם מוצקים. אפשר לגרד ולהמיס.
  • המקום בו התגלו הכדים – ואלה כדים ולא חביות – הוא סיציליה, והחוף הדרומי של סיציליה. טכנית זו איטליה, אבל מעשית זה קרוב הרבה יותר לחופי אפריקה מאשר לרומא.
  • לא מדובר ב"סודיום" אלא במלח הנתרן (סודיום) של חומצה טרטרית.  הטמבל שתרגם את ההודעה לעיתונות אפילו לא ידע מהו סודיום, אז ויתר על עניין המלח.
  • ואגב, הסברה היא שגידול וייצור יין התפתחו במהלך האלף השני לפני הספירה גם באיטליה. לא צריכת היין. ייתכן מאוד וצריכת יין הייתה קדומה יותר, ויין יובא לאיטליה.
  • כד במערה

    Photo courtesy of Davide Tanasi Ph.D

קישור לתקציר המאמר המדעי

קישור למקור, באוניברסיטה של דרום פלורידה.

והנה הידיעה ב- ynet , מילה במילה. אני מביא אותה במלואה שמא עוד יש להם בושה והם יחליטו להוריד אותה..

מיושן יותר מ-4,000 שנה: נמצא היין האיטלקי העתיק בעולם

חוקרים גילו חבית אחסון לשיכר המתוארכת למילניום הרביעי לפני הספירה ומשויכת ככל הנראה לתקופה הכלקוליתית. צוותי המחקר בוחנים כעת את השאלה – האם מדובר ביין אדום או לבן?

ynet

תגלית ארכיאולוגית משכרת: היין האיטלקי העתיק ביותר בעולם נמצא במהלך חפירות, והוא מתוארך למילניום הרביעי לפני הספירה. עד כה חשבו חוקרים כי ייצור וצריכה של יין התפתחו באיטליה לפני 1,300-1,100 שנים בלבד, ואילו התגלית הזו שופכת אור חדש על ההיסטוריה של שיכר הענבים הפופולרי.

התגלית נמצאה בחפירות ארכיאולוגיות באזור הר מונטה קרוניו באגריג'נטו – עיר השוכנת בדרום סיציליה שבאיטליה. האתר משויך לתקופה הכלקוליתית (עידן הנחושת), ונמצאו בו כדי אחסון שלמים ששימשו כמאגרי יין. מצבם הטוב של הכדים מאפשר לשאוב את משקעי הנוזל מהדפנות, שכן יין במצב נוזלי לא נמצא כעבור כל כך הרבה זמן.

החוקר הראשי, ד"ר דיוויד טנאסי מאוניברסיטת דרום פלורידה שבטמפה, ערך ניתוח כימי של ממצא המשקעים. החוקרים נעזרו בשיטה ייחודית כדי לבחון את הממצאים ישירות במצב שבו שאריות היין נמצאו – ללא הכנות כימיות מיוחדות. החוקרים מצאו בתרכובת חומצה טרטרית וכן סודיום – חומרים שנוצרים באופן טבעי בתהליך הכנת היין.

החוקרים הוסיפו כי נדיר מאוד להצליח ולנתח תרכובת עתיקה כל כך, אולם התמזל מזלם והם הצליחו לחפור כדים במצב שלם מעט לחלוטין, מה שהקל על המשימה ואפשר להם לבצע ניתוח של החומרים המצויים במשקעים. כעת מנסים החוקרים להכריע בשאלת השאלות: אם מדובר ביין אדום או ביין לבן.

Share
שגיא קופר
פורסם בקטגוריה ארועים ותחרויות, יין, תהיות שונות. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

תגובה אחת בנושא יין או לא יין איטלקי? בן 4000 או יותר?

  1. מאת meirgeva‏:

    הבורות באתרי העיתונות בארץ משגשגת, לא רק בהקשר ליין. חבל!

כתיבת תגובה