יתיר מקצה אל קצה: לקראת הפסח

כמה יינות זניים של יקב יתיר, מבצירים קודמים ועד בציר 2011

הביקור השנתי שלי ביקב יתיר התאחר השנה. לרוב אני מקיים אותו בסביבות ינואר, אבל בגלל החורף הממזרי שהיה, דחינו אותו. הביקור היה אמור להתקיים בים שהפך לאחד הקרים והגשומים ביותר בחורף החולף, והנה, חודשיים אחר כך, אני נופל על יום גשום לא פחות, ביקב הדרומי.

אין הרבה חדש, מבחינת עשיית היין: יש יותר מכלי בטון – שישה – שבהם משתמש ערן גולדווסר, היינן, להתבגרות שאחרי החבית. יותר עבודה עם מכלי עץ יחסית גדולים ויותר עבודה, כך נראה – עם חביות משומשות.

גולדווסר נשאר נאמן למתודות שלו ולסגנון היין שלו, ולא לוקח את לקוחות היקב למחוזות חומציים ללא הכר או בעטניים. טעימה מקדמית של יינות שיצאו בעוד זמן לא רב מגלה המשכיות ורמה מצוינת של היינות השונים: איזון, דיוק ואלגנטיות כמעט לכל רוחב הפורטפוליו.

ערן ויעקב בן-דור, מנכ"ל היקב, הכינו טעימה משכנעת מאוד, שנותנת מבט לאחור, עם רמיזות לעתיד. שילבתי כאן כמה יינות מאלה שנשלחו לקראת החג. את יער יתיר 2012 – זה שהושק ממש אתמול – אני משאיר לטעימת 2012, בעוד חודשיים-שלושה.

ושתי מילים לסיום:

1. מגיע ליתיר שיהיה לו כבר מרכז מבקרים ראוי. היקב הוא אחד מחמשת היקבים המסחריים הטובים בישראל והגיע הזמן לפרגן.

2. הוויסקי של שקלטון בהחלט ראוי. מקינלי'ז שקלטון רך, מתקתק – ונילי אבל בעל קיק ועצמה ראויה. מאוד הרמוני. ובעניין הזה – תודה רבה לאיש הטוב מערד – אלון סגל בעל המוזה. תמיד טוב לחזור!

יתיר רוזה 2015
גרנאש ומעט – 7% טמפרניו. אף ארומתי ורענן, פה מעט פאזי, מאוד נעים. תות שדה טרי וחמיצות טובה. 88

ויונייה 2014
היין מתבגר. אף יותר "עבה" פה חלק, מעט טאני. הוא עגול, מתובל ובעל סיומת חדה ומתובלת. לשתות. 89

יינות זניים – טעימת חבית בציר 2015

ויונייה 2015
אחרי ייצוב בקור. ריחות טובים של אקציה. הפה עגול ונעים, על רקע של חמיצות טובה וקצת תיבול. יין על הצד הטרופי, עם טיפה ירקרקות מאוד חביבה. התסיסה כולה בנירוסטה לאחר מגע של 24 שעות עם הזגים.  (טנטטיבי 90)

מלבק 2015
גולדווסר לוקח את הזן לכיוון הפירותי, בראיה של תחליף מרלו, בישראל. בשלב זה לא מתוכנן מלבק זני, אלא שהיין ייכנס לבלנדים (ליקב יש כמה עשרות דונמים מהזן – מתוך סה"כ של 540 דונם).

דוגמא ראשונה: גפנים בנות שמונה שנים: היין בחביות ישנות. בשרני, הרבה ריחות של פרי סגול ומשהו שלא הרחתי עד היום בזן הזה – קימל. הפה נעים מאוד, עם תיבול של פלפל שחור, חלקות יפה וטאניות קלה מאוד.

דוגמא שנייה: כרם בן חמש, קלונים צרפתיים: פרחוני; שחור ו"עבה" יותר. הפה חלק ודי קל. חמיצות מאוד טובה והטאנינים – שיותר ניכרים מאשר ביין הראשון – גם הם עדינים יחסית.

סירה 2015
כרם בן חמש שמאופיין בבתי שורשים עמוקים הודות לשקיעה של אדמת סחף במקום; ערוץ נחל רחב. מעט מחוזר – לא כל כך בשרני, אלא חד יותר וחומצי. מאוד טאני, במיוחד יחסית לסירה. יין פרחוני, כן, אבל לא massively sweet…

טאנאט 2015
פעם שנייה שהיקב עושה יין מהזן. “גדל בלי מים…” אומר עליו היינן, ומציין שהענב נח מאוד לעבודה בכרם וביקב. הכרם נטוע בקרקע יחסית עמוקה, בגובה 800 מטר, והוא בן חמש. פירות סגולים – בעיקר באף. הפה טאני מאוד, עם חמיצות מאוד גבוהה. הגוף – מתחת לטאנינים – מאוד מתון. יין שאפשר להבין למה היה צריך להמציא בשבילו את המיקרו-אוקסיגנציה…

יינות זניים – מתיישנים ומן המדף

יתיר סירה 2010
בניגוד ליינות סירה ישראליים שונים ורבים, גולדווסר מצליח לשמור על יין לא עמוס, עם חמיצות טובה. הוא מעט מחוזר, טאני, אבל שומר על עדינות.  88

יתיר סירה 2009
האף מבוגר ברחרוח הראשון. היין שומר על פלפל שחור טוב, קצת פטריות ומשהו אדמתי. הפה עם חמיצות טובה. יין בעל אופי קינקי, קריר וטוב. לשמור – או לשתות וליהנות מהקיק. 90

יתיר סירה 2008
מאוד שתי… יין יותר בשל מ- 2009. חמיצות מצוינת, ממוקדת מאוד. טאני. מאוד "יין לכל", עם חמיצות טובה, איזון ובשלות פרי. אפשר לשמור גם את זה – אבל אם יש, לשתות כדי ליהנות, ולא רק מתרגיל ביין. 89

יתיר, קברנה סוביניון 2011
יין מורכב ומעניין, בעל בשלות מאוזנת ולא כבד. קברנה מורכב, שלא צריך או מחפש אוכל כבד מדי. 90

יתיר, קברנה סוביניון 2008
11% שיראז, 14.5% אלכוהול. עגול ומאוד יפה; אותו אופי כמו זה של הסירה מאותו בציר, רק עם חמיצות גבוהה יותר וטאנינים טובים. מאוד מתובל. אסרטיבי, מדויק, לא כוחני אבל עוצמתי, ועם סיומת ירקרק. 90

יתיר, פטי ורדו 2011
נקי, מאוד מאוזן ומתובל. יין בעל סיומת סופר ארוכה, מאוד מאוזנת ומתובלת. לשמור כמה שנים. 91

יתיר, פטי ורדו 2010
ארומות מאוד נעימות, לא אגרסיביות. כמו שנראה עם יינות פטי ורדו מבצירים אחרים, גם היין הזה שומר על חך אלגנטי ועל סיומת טובה. 91

יתיר, פטי ורדו 2008

15% קברנה פרנק, 14% אלכוהול. מאוד "שחור", מתובל יפה באף. הפה מעניין: טאני, אבל מאופק. חמיצות מעולה. יין מצוין לאוכל וגם כשלעצמו, בעוד כמה שנים. 92

Share
שגיא קופר
פורסם בקטגוריה טעימות, יין, יין, עם התגים . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

תגובה אחת בנושא יתיר מקצה אל קצה: לקראת הפסח

  1. מאת izhak‏:

    יתיר, קברנה סוביניון אחלה ליין לחג!

כתיבת תגובה