שוב: יינות קפסאנס בישראל

קפסאנס, היקב הספרדי שמייצר גם יין כשר, חוזר לישראל, הפעם ביבוא הגפן – האחים פלם

אני מכיר את היינות של יקב קפסאנס כל כך הרבה שנים, וסיפרתי את סיפור היקב הזה כל כך הרבה פעמים לכל כך הרבה אנשים, שהפתיעה אותי העובדה שלא העלתי אותו ככל הנראה מעולם על הכתב. לפחות לא באתר הזה.

את היקב היכרתי לראשונה בזכות יבואן יין אחר – רמי ברבי (Best Wines) – שהביא את יינות היקב במשך מספר שנים. היבוא נפסק, ורק לפני כמה חודשים החלו להביא את היינות האחים פלם, חברה שמתאימה מאוד לאופי המשפחתי-משהו של היקב הספרדי.

מדובר בקואופרטיב – לא ממש משהו משפחתי, אבל כזה ששייך למשפחות, של כורמים – מאזור מונסנט. חבל ארץ קטן ששוכן סמוך מאוד לפריורט ולמעשה מקיף אותה מדרומה. הכורמים של קפסאנס – כפר באותו אזור – נהגו למכור את הענבים שלהם ליצרנים גדולים כמו טורס ואחרים, עד שזיהו שאלה קונים יותר ויותר כרמים באזור שלהם. אותה קניה ונטיעה הייתה משאירה את הכורמים למעשה ללא עבודה (או בצורך למכור את היבולים במחירי רצפה) והם חיפשו פתרון אחר.

הפתרון בא להם בדמותם של יהודי טולדו, שחיפשו יין מקומי כשר. כך יצא, שבסוף שנות התשעים החלו הכורמים הספרדים, הקתולים, לייצר יין כשר כבסיס עסקי ליקב משלהם, שיהיה משותף למספר מגדלים בכפר. ההימור הצליח, והיין הכשר הראשון שהם הוציאו ונשלח לרוברט פרקר קיבל ציון של 93, מה שהקפיץ אותם כמובן מדרגה בלי קשר בהיות היין כשר. כיום, לאחר שהוא התפתח וגדל, הוא מייצר גם – בעיקר, בעצם – יינות לא כשרים, אבל שומר על קו מצוין של יינות כשרים איכותיים.

מי שמייצג את היקב בטיולים בחו"ל הוא אחד מיינני היקב, יורגן ואגנר. ואגנר, גרמני שלמד ייננות בגרמניה, היה בהשתלמות כיינן צעיר באירופה והגיע לקפסאנס. הוא התאהב במקום ונשאר בו, וכיום, בזכות לא מעט קסם אישי ואנגלית טובה, הוא גם מייצג אותו בחו"ל. לארץ יש לו קשר אישי: הוא היה כאן כנער צעיר במשלחת נוער ומאז חזר ובא לכאן לא פעם. כך יוצא שלסיפור נוספה אנקדוטה נוספת: יקב ספרדי, קתולי, עם יינן גרמני אוהב ישראל, שמייצר יין כשר.

כהזכרתי את העניין הזה בפניו באחת הפעמים הקודמות שפגשתי אותו, ואגנר סובב את הבקבוק והראה לי את תווית האפלסיון החדשה של מונסנט (ההר הקדוש): Montsant, כתוב שם, כאשר ה- t האמצעית מוגשת בצורת צלב אדום; דמו של הצלוב. "תאר לך," הוא אמר לי, "את התגובות של הרבנים שלנו: יקב ספרדי, קתולי, עם יינן גרמני, באזור שהסמל שלו הוא צלב אדום… והוא מייצר יין כשר."

האזור הררי, עם כרמים מאוד ותיקים בחלקם, שגדלים בין המדרונות ובתחתית ההרים. האדמות בחלקן גיריות ובחלקן אדמות צפחה. הצפחה נותנת יותר עומק והיינות מאדמות הגיר קלים ופרחוניים יותר. חלק מהכרמים – קטן, אבל קיים – עדיין נטוע גפנים מלפני עידן הפילוקסרה.

היין הגדול של היקב נקרא פרח אביב, ובספרדית Flor de primavera, אבל על התווית כתוב משהו קצת שונה. גם כאן ישנה אנקדוטה קטנה, שקשורה ברב הראשון של היקב, שהגיע ממרוקו ונתן ליין את שמו: Peraj Habib. הספרדים רצו "פרימוורה" והרבי כתב "Habib", במקום Aviv. כך יצא שפרח האביב הוא למעשה פרח חביב. כך או אחרת, היין, בכל אופן, חביב מאוד.

היין השני, ה"קטן" יותר, נקרא פרח פטיטה ויש עוד יינות בליין הכשר, כמו שגם נראה. אני מקווה שפלם יביאו גם מהקו הלא כשר של היקב – במיוחד מיינות הכרמים היחידניים וכן יין אחד ייחודי מאוד, שמזכיר במשהו יינות כתומים.

בהצלחה.

Peraj Petita 2013
בלנד חדש: גראנשה, טמפרניו, סירה ומרלו. מהיין הזה מייצרים ביקב גם רוזה – מהבלידינג שלו – וכך בעצם מרכזים את היין. הטאנינים מצוינים. היין יבש מאוד ובעל מבנה חלק. האף מלא פרי סגול, רענן. הסיומת ארוכה ומתובלת בעדינות. במשך הזמן בכוס, הוא מפתח בשרניות. (95 ש"ח – קניה טובה).

Peraj Ha’abib 2013
גרנאשה, קברנה וסמסו – קריניאן בקלון המקומי – בחלקים שווים. הכרמים בחלקם מאותה אדמת צפחה. 14 חודשים בעץ משומש ובחלקו חדש, בקליה עדינה. החביות גדולות – 300 – 500 ליטר. האף מלא פרי כהה, הפה מלא, עתיר פאי. הטאנינים מצוינים. הסיומת מתובלת, מינרלית עם הרבה טעמים אדמתיים טובים. יין עשיר. (195 ש"ח).

La Flor de la Flor de Primavera 2013
100% גרנאצ'ה מכרמי bush vines בני 85 – 105 שנים. זה סוג של מיצוי של יין, שממנו מפיקים משהו כמו 3,000 בקבוקים בלבד. יין מרוכז, סגור לחלוטין, אבל עשיר: פה חלק, מצוין ובעל רעננות נפלאה. הסיומת ארוכה וטאנית, עם חמיצות יוצאת מהכלל טובה. 290 ש"ח, אבל מסוג היינות שקונים פעם אחד בכמה שנים, להרבה שנים.

La Flor de la Flor Old Vines Samso 2013

סמסו הוא כאמור שמו המקומי של הקריניאן, ובמסגרת רפורמה בספרד, כל אזור חייב יהיה לכנות את הענב הזה (ואחרים) בשמו המקומי. סמסו – שמשון – מבטא את עוצמתו של הזן והיין הזה הוא פשוט פצצה של פרי – סגול, טרי ועוצמתי – מלווה במינרליות מצוינת וירקרקות מאוד רעננה. רשמתי לי "לטעום ליד יינות טובים מהגראב". בכלל? יין מצוין, לדרך ארוכה, אולי לא כמו קודמו ברשימה, אבל 10 שנים יש לו בקלות. (290 ש"ח).

Peraj Ha’abib 2007
יין מאוד מעניין, מינרלי ויפה. הפה רענן והיין – שהיה פתוח זמן רב לפני שטעמתי ממנו – טאני וטוב. המתקפה קלה, חלקה מאוד והסיומת מתובלת.

Peraj Ha’abib 1999

יין יפהפה, עדיין חי ובועט. הפה מתקתק-פרי ורענן מאוד.

Share
שגיא קופר
פורסם בקטגוריה יין, יין, עם התגים . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *