Orgo – Teleda: יקב בוטיק מסורתי בטלאווי, בירת קחטי, גיאורגיה

יקב בוטיק משפחתי, קטנטן, ששייך למשפחה של ייננים מזה ארבעה דורות, שבין השאר מייצרים את היין של הגדולים והמובילים שביקבים בגיאורגיה

טלדה – ששם המותג שלו הוא "אורגו" – הוא יקב משפחתי קטן שנמצא לא רחוק מטלאווי, בכפר קטן בשם קיסחבי; טלדה הוא שמה ההסטורי של טלאווי.

היקב שייך לבני משפחת דקישווילי, כאשר היינן הוא טמורי דקישווילי. מעין "כוכב עולה" בשמי התעשייה המקומית. אביו – גיורגי – היה היינן של טליאני ואלי – אחד מהיקבים הגדולים בגיאורגיה, והיום הוא הינן של שוכמן-וינוטרה. טמורי הוא דור רביעי למשפחת היין הזו, שלה כ- 25 דונם של כרמים נטועים ברקטסיטלי, קיסי, מטסוואנה וסאפרבי.

ביום שבו הגענו ליקב, הפועלים היו עסוקים בהרחבת המבנה שבו ישוכנו כדי הקבברי הגדולים של היקב. כיום הם טמונים במעין חצר, שכמו ביקבים גיאורגים רבים, השאיפה היא כיום לקרות ולסגור אותה. אני לא חושב שהבעיה היא גניבות נניח, אלא יותר מטעמים של "סדר" ונראות תיירותית. היקב עצמו קטן מאוד, נגיד ככה.

סך כל הייצור הוא בערך 35,000 בקבוקים בשנה מענבים שמגיעים מכרמי המשפחה, שהם בני כ- 70 שנים. הייתה לנו חוויה משעשעת במקצת, כאשר אחד היינות הוגש מבקבוק בעייתי. הבקבוק השני היה מעורפל והשלישי היה מצוין – כמו שהיין אמור ככל הנראה להיות. כאשר שאלתי אם אפשר לקנות בקבוק, אמרו לי שלא: הכל נגמר וגם את שלושת הבקבוקים שמצאו היו צריכים להתאמץ כדי לאתר. במילים אחרות, כשאתם מגיעים בגיאורגיה ליקב, אל תתפלאו אם היין נגמר או לא קיים יותר במלאי. היקבים האלה עושים מדי פעם מאות בקבוקים בלבד, והם מוכרים אותם לעיתים גם בלי תכנון מסודר מראש.

מחירי כל היינות ביקב הזה – ומדובר בבוטיק מהשורה הראשונה לדעתי – 20 לארי. 32 ש"ח.

Orgo Rkatsiteli 2014
חצי שנה בקבברי ואז מבוקבק, ללא סינון או הצללה. אלה מתרחשים בקבברי מעצמם. זהו יין כתום במלוא מובן המילה, שאפשר לשתות כמעט כמו יין אדום: לצנן מעט ולא יותר. הפה חלק מאוד, טאני במקצת ויותר מעודן מיינות כתומים מהיקבים האחרים שטעמתי. יש אותו פרופיל דבשי-פירות יבשים וסיומת של סוכריית לימון עם חמיצות טובה. יין מאוד לאוכל.

Orgo Kisi 2013

קיסי הוא זן מהזנים שכמעט נכחדו מהמבחר הגיאורגי וטוב שהוא ניצל. כאן מדובר ביין מבריק ממש: יש לו מאפיינים שמזכירים תפוזים, טבק וארומות של ויונייה משובח. חייבים לתת ליין הזה זמן בכוס ורצוי מאוד לשתות אותו (וגם יינות כתומים אחרים) בכוסות של יין אדום, ואפילו כוסות בלון גדולות.

ביקב הזה, אגב, הייתה פעם ראשונה התיחסות למיקום הכרם "אלה ענבים מהגדה השמאלית של הנהר" אמרה הנציגה של היקב, ותארה את מבנה הקרקע… ברוב המקרים, ההתייחסות היא יותר לשיטת הייצור ולא לטרואר, מלבד אמירות די כלליות.

Orgo Rkatsiteli 2012
האף נעים והיין מתבגר יפה, עם מעט מינרליות. היין מרגיש פחות כבד מהעמית הצעיר שלו. הפה חלק, טאני מאוד ובעל חמיצות בינונית. הסיומת – תפוחים חמוצים – טובה, מובלת ויחסית ארוכה.

Orgo Saperavi 2014
לאחר הדריכה, הענבים והתירוש מועברים לקבברי לכשלושה עד ארבעה שבועות ואז מופרדים מהזגים. היין שנותר מושאר בקבברי במשך חצי שנה ואז מועבר למכלי נירוסטה לחיתון ומבוקבק.
הצבע יפה, אטום. האף בשרני, אדמתי ומאוד מעושן. סוג של סירה שוב. הפה חלק ובאופן מפתיע גם די קל; לא קל מדי או מימי, אלא פשוט טוב ו"שתי" מאוד. כשהיין נפתח, מצטרפים לכל אלה ריחות של פירות יבשים מעורבבים בפרי אדום טרי. הסיומת טאנית ומהודקת. יין מצוין לאוכל – בשרים בגריל, למשל.

אפשר לבקר ביקב בתאום מראש.

Village Kiskhevi Telavi District 2200 Georgia

info@teleda.ge vano.khmiadashvili@gmail.com

Tel: +995 5 77 508870

Share
שגיא קופר
פורסם בקטגוריה יין, יין, עם התגים , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה