RIGA BLACK BALZAMS ELEMENT

ביטר בלזאם חדש מבית הסקוטית-ישרקו

המונח 'בלזאם' מקיף משקאות מרירים שונים שאותם שותים במזרח אירופה. רוסיה, לטביה ומדינות דומות ידועות במשקאות האלה, שהם לרוב כהים למדי ושהטעם המריר בהם מבוסס על עשבים עם תוספות שונות. אין הבדל גדול בין הבלזאמים של מזרח אירופה, המרירים של איטליה או אלה של גרמניה, אך הבסיס האלכוהולי יכול להיות שונה. במקרה שלנו – רום.

ריגה בלאק בלזאם אלמנט (צילום מאתר היצרן)

ריגה בלאק בלזאם אלמנט (צילום מאתר היצרן)

הבלזאם שלפנינו הוא מוצר מסורתי, שאת המתכון שלו רקח רוקח אחד בשם אברהם קונצה, לפני יותר מ- 250 שנה. איש לא יודע מי היה אותו קונצה – אולי יהודי ואולי לא – אבל המתכון שלו שרד לא פחות ולא יותר מאשר בזכותה של קתרינה הגדולה.

הסיפור הוא שקונצה היה מוכר את הבלזאם שלו כתרופה כל-יכולה בדיוק בימיה של הכל-יכולה השניה – קתרינה הגדולה. באחד ממסעותיה, בדרכה חזרה לרוסיה, עברה קתרינה דרך ריגה, בירת לטביה, שהייתה אז עיר נמל חשובה. הקיסרית חלתה – איש לא יודע במה ולמה – אבל כל הטיפולים שניתנו לה לא עזרו. רופאה החליט לנסות את מרקחתו של "השרלטן הלטבי", שהפלא ופלא – עבדה.

קונצה קיבל זכיון של 50 שנה לייצר באופן בלעדי את הבלזאם שלו תחת סמלו של בית רומנוב. הנוסחה הפכה סודית והייצור שגשג, אך נותר מוגבל. בשנת 1847 לוקח אחד, Albert Volfshmitt, את הייצור לידיו וייסד מפעל שייצר את הליקר המריר בצורה תעשייתית ומסודרת.

מרוב סודיות, הלך המתכון לאיבוד במהלך מלחמת העולם ה- II. ריגה נרמסה תחת מגפי הגרמנים וכל עובדי המפעל נפוצו לכל עבר. למזלם של הלטבים, טכנולוגית אחת – Maiga Podračniece שמה – זכרה את מהלך הייצור ואת המרכיבים השונים, ובעזרתה הצליחו לשחזר את המוצר המקורי. כמעט. ישנו הבדל הסוכר המשמש להמתיק את הליקר, והסמיכות שלו נמוכה יותר.

הבלזאם של ריגה מיוצא ל- 30 מדינות, ישראל בתוכן. הוא מבוסס על 24 מרכיבים שונים, בינהם 17 עשבים, שורשים שונים, ניצני פרחים ותותים מסוגים שונים: מנטה, מוסקט, ג'ינג'ר, ולריאן, דבש ופלפל שחור ובוודאי עוד מרכיבים אחרים. עוד יש בו קרמל שרוף – לצבע, אלכוהול ומרכיבים נוספים שכוללים בוודאי גם קליפת עץ הכינין, למשל.

הכנת הבלזם היא הסוד האמיתי: הפרחים והניצנים מוספים ראשונים, אחר כך מרכיבים אחרים. 17 המרכיבים "מחותנים" יחד כחודש, במים שמקורם בבאר מחוץ לריגה, שעומקה כמה מאות מטרים. בסופו של דבר הליקר עצמו מתבגר באמפורות חימר, שנושמות ומאפשרות מיקרו אוקסיגנציה. הכלים עצמם מיוצרים בגרמניה ולחברה יש כ- 50 מהם, חלקם בני 150 שנה ויותר.

המפעל – JSC Latvijas balzams – שייך לחברת SPI, יצרנית סטוליצ'ניה. המוצר הזה – Element – הוא חלק מסדרה של ארבעה מוצרים. המוצר הזה מבוסס על רום, יש בו 40% אלכוהול והוא נמכר ב- 115 ש"ח לחצי ליטר. כמות מספקת ביותר.

מבחינת טעמים הוא טב: מדויק, לא מריר מדי – הרבה פחות מה- יוניקום צוואק – וטוב יותר מהרמזוטי, למשל, מה שיכול להפתיע. חובבי הפרנט ברנקה ימצאו כאן נחמה פורתא. מה שכן, כדי להתגבר על הסוגר הפלסטי תצטרכו סכין חד במיוחד, מערכת מברגים וסט פלסטרים.

Share
שגיא קופר
פורסם בקטגוריה אלכוהול, יין, עם התגים . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *